Autor Subiect: Despre confidentialitate si secrete  (Citit de 1580 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline jupanul1

Despre confidentialitate si secrete
« : 27.Ian.2017, 07:38:07 p.m. »
In Romania nivelul de secretizare incepe cu secret de serviciu, ceea ce nu este cazul dumneavoastra (ar trebui sa aveti certificate ORNISS si vizite periodice de la SRI).

Complet off-topic
, dar pentru buna informare a participanților la discuție - pentru nivelul de clasificare ”secret de serviciu” nu este necesar certificat ORNISS. Dar de vizitele periodice nu scapi.

Citat
Accesul personalului la informaţiile secrete de serviciu este permis numai în baza autorizaţiei scrise emise de conducătorul unităţii (HG nr. 781/2002, Anexa nr. 2).
Evidenţa autorizaţiilor de acces la informaţii secrete de serviciu se ţine centralizat de structura/funcţionarul de securitate în Registrul pentru evidenţa autorizaţiilor de acces la informaţii secrete de serviciu (HG nr. 781/2002, Anexa nr. 3).
În vederea eliberării autorizaţiei de acces la informaţii secrete de serviciu, persoana care urmează să ocupe o funcţie ce presupune accesul la astfel de informaţii prezintă structurii/funcţionarului de securitate, în condiţiile legii, recomandări şi referinţe asupra onestităţii şi profesionalismului, din partea persoanelor cu funcţii de conducere cărora li se subordonează direct sau a reprezentanţilor autorizaţi ai altor persoane juridice, după caz, şi va semna un angajament de confidenţialitate.
Editat de @gabineg
« Ultima Modificare: 27.Ian.2017, 08:24:33 p.m. de gabineg »
  • Hyundai Tucson HEV (NX4e); ex Vitara 1.4 S, Allgrip, AT, turquoise

Offline Vali D

Re: Despre confidentialitate si secrete
« Răspuns #1 : 27.Ian.2017, 07:56:11 p.m. »
  jupanul1 - corect , scuze ca nu am detaliat era doar referire de unde incep informatiile clasificate. Insa confidential in cod NATO = secret de aici specificatia de ORNISS si vizite.

P.S. HOTĂRÂRE nr. 353 din 15 aprilie 2002 pentru aprobarea Normelor privind protecţia informaţiilor clasificate ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord în România

Art.150. În funcţie de importanţa şi sensibilitatea informaţiilor există următoarele niveluri NATO de clasificare a informaţiilor şi care au următoarea echivalenţă în legislaţia naţională:
ROMÂNIA NATO
SECRET DE SERVICIU - RESTRICTED
SECRET -  CONFIDENTIAL
STRICT SECRET -  SECRET
STRICT SECRET DE IMPORTANŢĂ DEOSEBITĂ - TOP SECRET

Offline hugbear

« Răspuns #2 : 27.Ian.2017, 08:01:20 p.m. »
Cu riscul de a prelungi puțin off-topic-ul, cred că sintagma „date confidențiale” nu face referire la informațiile clasificate secret de stat sau de serviciu, ci mai degrabă la datele cu caracter personal, la care accesul este reglementat de Legea 677/2001.

Editat de @gabineg
« Ultima Modificare: 27.Ian.2017, 08:26:55 p.m. de gabineg »
Zuza a IIa (SX4 GS 4WD "Gassy Beast")

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline Vali D

« Răspuns #3 : 27.Ian.2017, 08:08:04 p.m. »
 Cu tot respectul - Legea 677/2001 este o gogorita ce este contrazisa prin alte acte si documente oficiale. Asa cum este si secretul fiscal - exceptia fiind numai secretul bancar.

P.S. era bine daca ramanea subiectul in continuare - mai invata si D-ra Carina ceva. Asa pare ca "Coltul securistilor" cacofonia este intentionata........ :good:
« Ultima Modificare: 27.Ian.2017, 08:36:48 p.m. de hugbear »

Offline hugbear

« Răspuns #4 : 27.Ian.2017, 08:15:15 p.m. »
Eu doar am precizat care (presupun eu că) e categoria de date la care făcea referire reprezentantul SM. Dacă dumneaei consideră legea respectivă o gogoriță sau nu, asta n-am de unde să știu.

„Înțelepții vorbesc când au ceva de spus, nebunii - ca să spună și ei ceva.” ― Platon

Offline Vali D

« Răspuns #5 : 27.Ian.2017, 08:21:25 p.m. »
   Eu sustin ca este o gogorita nu reprezentantul SM. Pentru ca este documentata, sustinuta si contrazisa prin documente oficiale. Ultima gaselnita a fost publicarea de CNP uri de cei de la fisc - daca va mai amintiti.
« Ultima Modificare: 27.Ian.2017, 08:36:23 p.m. de hugbear »

Offline hugbear

« Răspuns #6 : 27.Ian.2017, 08:42:24 p.m. »
Esența postării mele a fost să indic categoria de informații din care fac parte datele menționate de SM (date personale versus informații clasificate). Modul în care este sau nu este reglementat accesul la aceste date și modul corect sau incorect în care se aplică reglementările respective nu au relevanță cu privire la această diferențiere.

P.S. Te rog nu mai cita postarea imediat anterioară, pentru că nu are sens. Dacă postarea anterioară e amplă și dorești să faci referire doar la un fragment anume, citează doar fragmentul în cauză. Mulțumesc.