Autor Subiect: Reglare oglinzi retrovizoare  (Citit de 4304 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Laurentiu

Reglare oglinzi retrovizoare
« : 26.Nov.2015, 10:03:06 a.m. »
"Majoritatea soferilor nu stiu sa-si regleze corect oglinzile retrovizoare pentru a reduce la maxim unghiurile moarte."

http://caplimpede.ro/greseala-pe-care-o-fac-majoritatea-soferilor-aceasta-este-principala-cauza-a-accidentelor-usoare/
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

The following users thanked this post: gabineg

Offline Leutz

Re: Reglare oglinzi retrovizoare
« Răspuns #1 : 09.Dec.2015, 06:39:57 a.m. »
Am un comentariu referitor la procedura descrisa in filmulet.

Inteleg din ce spun ei ca atunci cand capul este in pozitia normala, in oglinda nu se vede si masina: ei zic sa se vada putin din masina cand capul este deviat pana atinge geamul. Sunt de acord ca prin reglarea in acest mod se vede mai mult in lateral si practic se construieste o imagine unica foarte larga prin alipirea celor 3 oglinzi (st, dr, centru). Insa se pierd alte lucruri, mai ales din perspectiva faptului ca intre oglinzile laterale si cea centrala exista diferente: de planeitate si de scalare.

Evident exista diferente de perceptie de la sofer la sofer si fiecare este fara indoiala unic in felul in care foloseste comenzile masinii.

Pentru mine este esential sa vad un pic din masina proprie in oglinzile laterale atunci cand capul este in pozitia normala. Practic vad extremitatile propriei masini in permanenta. Acestea imi sunt puncte de referinta (distante, pozitii, viteze relative) fata de orice altceva se vede in oglinzi. In general, situatiile in care am nevoie sa proiectez mental (instantaneu) propria masina in relatie cu restul mediului inconjurator (si respectiv sa iau decizii rapide, in timp-real) sunt mult mai multe decat cele in care pot scapa din vedere o masina care se afla putin mai in lateral decat vede oglinda. Daca nu-mi vad masina in oglinzi dureaza o fractiune de secunda (esentiala de multe ori) pana realizez unde/cum se afla/misca masina din oglinda fata de masina mea.

Deci cei care regleaza oglinzile in acest fel, au si ei dreptatea lor. Eu asa am fost invatat atunci cand am facut scoala, cu mult timp in urma si pana acum n-am avut si nici n-am creat probleme. Nici nu am intalnit in viata reala pe cineva care sa-si tina oglinzile in alt fel. Toti cu care am avut astfel de discutii procedeaza in acest fel (evident acest 'toti' e nerelevant statistic, incat se refera la cei foarte putini cu care ma intersectez in viata de zi cu zi).
  • SX4 AWD MT 2.0 - 2007 / Outlander AWD CVT 2.4 - 2019

Offline Laurentiu

« Răspuns #2 : 09.Dec.2015, 08:48:47 a.m. »
Pentru mine este esential sa vad un pic din masina proprie in oglinzile laterale atunci cand capul este in pozitia normala.
Acelasi lucru l-am observat si eu asa ca DUPA ce fac reglajul ca in filmulet, imi reglez oglinzile (laterale) in asa fel incit din pozitia normala a corpului si in coada ochiului sa am in "vizor" minerul usii spate; punct pe care il iau ca si reper pt orice manevra. Pozitionarea minerului pe oglinda va fi situat pe mijlocul inaltimii oglinzii de pe latura dinspre stilp.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline enicky

« Răspuns #3 : 31.Aug.2017, 10:53:40 p.m. »
   Am dorit sa readuc in atentia colegilo acest subiect : reglajul oglinzilor autoturismului.
    Aici as dori sa fac doua mentiuni :
1. Linkul postat de @Laurentiu (si urmatoarele clipuri) arata cum sa reglam corect oglinzile,
 2. Cu tot respectul si scuzele de rigoare, dar postarile contradictorii(de genul "asa am invatat" sau " n-am facut accident niciodata") as dori sa le evitam pentru simplul motiv ca
prin procedeul explicat , se evita  total crearea unghiului "mort",  acel unghi in care nu observam aparitia unei masini care ne depaseste.
  • Suzuki VITARA NewCool 4WD 1,6 benzina/Suzuki SX4 S-CROSS HYBRID SPIRIT, 1.4 AllGrip

Offline solymir

« Răspuns #4 : 01.Sep.2017, 02:45:40 p.m. »
Sunt perfect de acord. In fix prima zi de condus dupa ce mi-am luat carnetul, din cauza faptului ca mi-am reglat oglizile "ca la scoala", am sters usor o masina pe care nu o vazusem desi m-am asigurat (doar am schimbat vopseaua intre noi. Eram paralizat de groaza, nu am oprit, nici nu mi-am dat seama ca am avut ceva contact cu celalta masina). De atunci, intotdeauna oglizile vad spatele doar daca misc capul in stanga/dreapta vreo 25-30 cm (mi se pare un pic exagerat chiar pana in geam, din motive de biciclisti).
  • S-Cross Luxus Mineral Grey. Pentru ca Spirit AT nu exista...