Autor Subiect: Imbunatatiri Jimny pentru incepatori  (Citit de 5151 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline mihai.s

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 5
  • Gen: Bărbat
    • Cluj
Imbunatatiri Jimny pentru incepatori
« : 13.Mar.2022, 01:44:23 p.m. »
Va scriu cu rugamintea sa imi dati niste sfaturi legate de echiparea unui Jimny. Locuiesc langa o padure si mi-am dorit tare mult o masina de teren. Mi-am cumparat recent un Jimny din 2010, benzina, 1.3, 16v, are in jur de 100.000 km. Sunt tare bucuros de masina. Nu e grozava la drum intins, dar in off-road e fantastica. Primul proprietar a cumparat-o noua in Romania si a folosit-o ca masina de oras. I-a instalat GPL, are un rezervor care ocupa tot protbagajul. Am vorbit cu un service autorizat si mi-a spus ca se poate demonta temporar cu usurinta. Doresc sa folosesc masina pentru off-road doar vara, iar restul anului pentru naveta din sat la servici in Cluj. M-a speriat putin sa am o ditamai butelie in portbagaj, insa i-am facut revizia si mecanicul m-a asigurat ca e foarte sigura. In conditiile scumpirilor de carburanti, parca e bine sa ai si varianta GPL. Am cheltuit pe achizitia masinii mai mult decat preconizam. Am schimbat de asemenea recent kitul de ambreiaj si discul si placutele de frana. A fost o alta cheltuiala destul de mare. Treptat, pe masura ce ma redresez financiar, mi-as dori sa fac achizitiile si imbunatatirile de mai jos. Va rog frumos sa ma sfatuiti ce e mai bine, sunt incepator in ceea ce priveste 4x4.

1. Anvelope. Masina este echipata cu anvelope All Seasons (205/70R15). Cand am coborat pe o sosea asfaltata de sus de la munte si a nins putin, am derapat. De asemenea am observat ca daca intru in padure si iau putin noroi pe anvelope, masina incepe sa alunece si nu mai am control foarte bun la volan. Ma gandesc ca pe termen lung e bine sa am un set de anvelope de iarna si unul de off-road vara. Insa momentan nu imi permit sa am 3 seturi diferite de anvelope. Am momentan un buget de 2500 de ron, puteti sa imi recomandati un set de avelope care sa fie bune si in off road si sa le pot folosi si iarna pe sosea? Anvelopele actuale doresc sa le folosesc vara pana se uzeaza. Sunt inca foarte bune.

2. Troliu. Nu fac off-road extrem, insa imi place tare mult urc prin paduri si zone montane. Calatoresc singur si imi e frica sa nu raman blocat undeva. Mi-as dori un troliu care se monteaza in bara originala, sa fie compact si cat mai discret. Ceva in genul acesta: https://www.offroadmax.ro/wp-content/uploads/2020/09/Suport-montare-troliu-compact-Suzuki-Jimny-suport-Jimny-1.jpeg

- am citit mai multe discutii pe forum-uri si imi este neclar daca montarea unui troiliu se poate omologa la rar sau nu? Unii zica ca te poate opri politia sa sa iti faca probleme. Altii spun ca in caz de accident poti avea probleme cu asigurarea pentru ca ai facut modificari la masina. Ce presupune un troliu de punct de vedere legal?
- nu doresc sa tractez nimic cu masina, doar sa ma pot scoate dintr-o mocirla sau groapa daca raman blocat. Cat de puternic trebuie sa fie troliul pentru asa ceva?

3. Suport bicicleta. Am vazut ca exista foarte multe sisteme de prindere a suportului. Oscilez intre doua: unul pe carlig si unul pe roata de rezerva

a) https://portbagajeauto.ro/suporturi-biciclete-cu-prindere-pe-carligul-de-remorcare/thule-easybase-949-suport-maontare-carlig.html?gclid=Cj0KCQiAybaRBhDtARIsAIEG3kmbEj-j99GwNo1NUFhp4z8ShNTvlfmZvFGkytj1MsmMoHLicZtrUtEaAn6WEALw_wcB

b) https://www.cgrauto.ro/suporturi-biciclete/suporti-biciclete-pe-haion/suporti-biciclete-pe-roata-rezerva-4x4/suport-transport-2-biciclete-cu-prindere-pe-roata-de-rezerva-peruzzo-stelvio-aluminiu-teava-30-mm/?gclid=Cj0KCQiAybaRBhDtARIsAIEG3km96zL7iYWjIja-qDZPttLR060NDCQe7XbDl7L0pUibLSEn82sFupoaAvUbEALw_wcB

Prima varianta pare mai usor de montat. Cum se procedeaza cu placutele de inamatriculare pe suport? Se folosesc cele de pe spate sau trebuie sa solicit la Politie placuta de inmatriculare speciala pentru suportul de bicicleta?

4. MP3. Fostul proprietar spunea ca din ce stie el Radio/Cd-player-ul masinii are si bluetooth. Cred insa ca s-a inselat. Interfata mea arata similara cu aceasta: https://4x4adventure.ro/wp-content/gallery/test-jimny-interioare/Suzuki-Jimny-drive-test-Romania-radio.jpg Are cumva bluetooth si nu nimeresc eu butonul potrivit? Am vazut online acest adaptor care se conecteaza la instalatia electrica: https://www.jimny4x4.ro/store/accesorii/cablu-adaptare-radio-din.html Oare e un model universal? Toate Jimny-urile au posibilitate de conectare pentru asa ceva?

Va multumesc pentru raspunsuri. Orice sfat este binevenit.
  • Suzuki Jimny, 2010, 1.3, 16v, Ver. FJ B43V 5MT

Offline petre74

Re: Imbunatatiri Jimny pentru incepatori
« Răspuns #1 : 13.Mar.2022, 11:39:28 p.m. »
Eu am avut Jimny 2005 inainte.

Anvelope de iarna nu mai merita sa iei iarna asta. In octombrie, noiembrie. Eu ultima data am luat Hankook pe dimensiunea aia. Nu stiu sa eciste ce vrei tu. Pentru off road si mers pe drum iti iei anvelope all terrain si le tratezi ca si cum ar fi de vara.

Suport de biciclete i-am luat pe carlig, un Peruzzo Sienna de 2 biciclete. Aveam si bare transversale dar cu biciclete deasupra Jimny pur si simplu face balans prea mare si trebuie sa fii atent si la limitatoarele de inaltime de pe drumuri. Barele transversale le foloseam mai mult pentru a transporta caiacul. Suport de bicicleta pe suportul de roata de rezerva nu iti recomand pentru ca se indoaie usor haionul, se lasa din balamale si dupa aia iti intra praf in portbagaj si apa pe langa chedere.

Carligul Galia zincat a fost instalat la Offroad Tuning pe strada Lombului. Tot acolo am si servisat masina de cateva ori.

Player de MP3 cu BT i-am pus un Alpine care avea si instalatie maini libere ca sa pot raspunde la telefon cand conduc. Ce ai tu nu pare sa aiba MP3 dar poti incerca sa bagi inauntru un CD cu MP3-uri sa vezi daca ti-l citeste. Daca avea BT scria pe el ca are.

Daca vrei sa faci offroad, inscrie-te in CERT Transilvania sau in alta asociatie de 4x4. Or sa te ajute sa o faci responsabil, fara sa intri prin arii protejate si e oricum mai placut in echipa, organizeaza iesiri, rescue etc. Daca ramai cumva impotmolit, poti sa-i si suni sa ii rogi frumos sa te scoata afara. Referitor la troliu poti sa ii intrebi si pe ei. Vezi ca Fagetul Clujului e arie protejata, sit Natura 2000.
« Ultima Modificare: 14.Mar.2022, 12:09:28 a.m. de petre74 »
  • SX-4 S-Cross 1.4 allgrip

The following users thanked this post: mihai.s

Offline mihai.s

• Newbie
  • *
    • Cluj
« Răspuns #2 : 14.Mar.2022, 01:18:24 a.m. »
Multumesc mult Petre pentru raspunsuri si pentru sugestii. Ce parere ai despre aceste anvelope?

https://www.e-anvelopa.ro/anvelopa-all-terrain-general-grabber-at3-205-70r15-96t?gclid=Cj0KCQiAybaRBhDtARIsAIEG3kknv_um55kSwHfMQk2b0l6_WenFgKm1U_JALMuUHPfHzpWmlWX6vJkaAr1TEALw_wcB

Am cautat azi toata ziua si mi-am dat seama ca anvelopele BF Goodrich All Terrain de care vorbesc multi pe forumuri nu se fabrica la dimensiunile 205/70R15. Am gasit un BF Goodrich Urban Terrain, insa am citit ca nu sunt asa bune pentru off-road. Am mai gasit aceste anvelope:

https://tireo.ro/4x4/45409-anvelopa-vara-nankang-205-70r15-q-ft-9-96-q.html

Avantajul la primele este ca sunt si all-season nu doar all-terrain.

Offline NicNic

« Răspuns #3 : 14.Mar.2022, 08:23:37 a.m. »
Salut si bine ai sosit pe acest forum.

Jimny  eo maisna ce imi face cu ochiul d emult timp, pentru capabilitatile sale de off-road.

Legat de anvelope 4x4, ai si aceasta optiune, tot all-season pare-se:
https://shop.gtcauto.ro/produse/all-terrain/anvelope-insa-turbo-ranger-205-70-r15

Eventual poti sa te uiti si dupa alte accesorii 4x4. pe acel site.

Spor la realizarea celor dorite.
Si asteptam poze cu ele.  :)
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

The following users thanked this post: mihai.s

Offline mihai.s

• Newbie
  • *
    • Cluj
« Răspuns #4 : 14.Mar.2022, 11:44:39 a.m. »
Multumesc Nic. Am vazut recenzii bune si la acele anvelope. Unii insa spun ca datorita faptului ca sunt resapate sunt ceva mai grele. Asta nu mi se pare o asa mare problema. Insa nu fac zgomot mare pe sosea?

Salut si bine ai sosit pe acest forum.

Jimny  eo maisna ce imi face cu ochiul d emult timp, pentru capabilitatile sale de off-road.

Legat de anvelope 4x4, ai si aceasta optiune, tot all-season pare-se:
https://shop.gtcauto.ro/produse/all-terrain/anvelope-insa-turbo-ranger-205-70-r15

Eventual poti sa te uiti si dupa alte accesorii 4x4. pe acel site.

Spor la realizarea celor dorite.
Si asteptam poze cu ele.  :)

Offline VAXXi

« Răspuns #5 : 14.Mar.2022, 01:07:04 p.m. »
Am momentan un buget de 2500 de ron, puteti sa imi recomandati un set de avelope care sa fie bune si in off road si sa le pot folosi si iarna pe sosea? Anvelopele actuale doresc sa le folosesc vara pana se uzeaza. Sunt inca foarte bune.

BFG AT doar pe 215/75R15, cea mai mica marime. Foarte bune, se uzeaza greu, dar dupa vreo 5 ani s-au facut plastic dur si nu mai aveam deloc aderenta (desi nu pareau deloc uzate).

General Grabber AT 215/75R15, bune, mai moi, dar se uzeaza mai repede.

Tu stii in ce noroaie te bagi, astea sunt "nici cal nici magar", daca vrei namol serios te duci la profil Simex (tractoras).

- am citit mai multe discutii pe forum-uri si imi este neclar daca montarea unui troiliu se poate omologa la rar sau nu? Unii zica ca te poate opri politia sa sa iti faca probleme. Altii spun ca in caz de accident poti avea probleme cu asigurarea pentru ca ai facut modificari la masina. Ce presupune un troliu de punct de vedere legal?
- nu doresc sa tractez nimic cu masina, doar sa ma pot scoate dintr-o mocirla sau groapa daca raman blocat. Cat de puternic trebuie sa fie troliul pentru asa ceva?

Orice modificare la masina trebuie teoretic omologata, poate fi teoretic motive de amenda si poate fi teoretic motiv de refuz la plata de catre asigurari. Mai departe, faci cum crezi :) un troliu de 3 tone e suficient, multi pun de 5-6 tone pentru a fi mai putin solicitat. Atentie, daca vrei sa-l si folosesti mai des, gandeste-te si cum faci c-o baterie secundara (cea de pe Jimny e foarte mica).

Oscilez intre doua: unul pe carlig si unul pe roata de rezerva
Prima varianta pare mai usor de montat. Cum se procedeaza cu placutele de inamatriculare pe suport? Se folosesc cele de pe spate sau trebuie sa solicit la Politie placuta de inmatriculare speciala pentru suportul de bicicleta?

Pe carlig, e sinistru cu masina atat de inalta + biciclete pe ea. In plus, folosesti si placa carligului de remorcare ca eventual recovery point. Eu mi-am luat cu carlig detasabil, nu incomodeaza cu nimic numarul de inmatriculare.

4. MP3. Fostul proprietar spunea ca din ce stie el Radio/Cd-player-ul masinii are si bluetooth. Cred insa ca s-a inselat.

Unitatea aia e Clarion, decenta la vremea ei, dar n-are Bluetooth. Ori iei un CD player modern de 1 DIN, ori o chinezarie 2 DIN standard (cu Android si navigatie si toate cele) care insa va arata un pic ciudat in bord din cauza rotunjimilor alora, ori o chinezarie 2 DIN facuta pentru bordul de Jimny care se incadreaza frumos in masca bordului (cum e asta https://www.aliexpress.com/item/1005001370569009.html ).

Suzuki Jimny 1.3 DOHC JLX 2007
Daewoo Espero 1.8 CD SOHC 1995

The following users thanked this post: NicNic, mihai.s

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #6 : 14.Mar.2022, 09:27:03 p.m. »
Legat de anvelope, eu am pe Jimny 2020 anvelope Yokohama Geolandar AT G015 și sunt ok pentru off-road mediu. Au și fulg de nea pe ele și nu am avut probleme iarna cu ele.

Offline ulise

« Răspuns #7 : 22.Dec.2022, 04:14:30 p.m. »
Salut.
La ce faci cu masina ar fi AT-urile de care scrii. Insa pe zapada si gheata nu se comporta precum cele de iarna. Dar poti compensa cu lanturi ori alte chestii inlocuitoare.
Oficial, RAR nu iti va omologa troliul. Se considera ca poti omori pietonii cu fierul acela.
Bicicleta mai bine pe masina.
Carligul si bicicletele pe el de va penaliza in teren.
O mica inaltare este benefica.
  • Dacia Duster- motor K4M cu GPL
Viata este prea scurta pentru a alerga prin ea.