Autor Subiect: Mers fara actionarea pedalei de acceleratie  (Citit de 4664 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Mers fara actionarea pedalei de acceleratie
« : 18.Oct.2012, 10:07:47 a.m. »
Ieri mi s-a intamplat un fapt care m-a amuzat, dar pe care caut sa mi-l explic.

Rulam in coloana intr-a II-a (mers continuu, fara opriri) si, la un moment dat, iau piciorul de pe acceleratie, pregatindu-ma sa franez. N-a mai fost cazul, masina din fata si-a continuat mersul. Constat ca si a mea continua sa mearga, fara ca eu sa apas acceleratia. M-am uitat pe ceasuri: turatia 600 rot/ min, viteza 10 km/h. Si am mers asa cateva sute de metri, pana cand situatia din trafic s-a schimbat.

Mai patesc fenomenul asta in marsarier, cand parchez la slujba si intru cu spatele pe o alee vreo 50 m. Merge singura, fara sa apas acceleratia.

Eu banuiesc ca de vina e computerul de bord, care cauta sa "suplineasca" lipsa actiunii soferului si sa mentina masina in miscare.

Vi s-a mai intamplat chestia asta si voua ? E cazul sa ma ingrijorez de ceva?
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline shpeedy

Re: Mers fara actionarea pedalei de acceleratie
« Răspuns #1 : 18.Oct.2012, 10:12:35 a.m. »
Din cate stiu eu, cam toate masinile moderne au chestia asta, ca sa evite - pe cat posibil - sa-ti "moara" motoru'.... sau se aplica doar la viteza I ceea ce spun eu :-/
« Ultima Modificare: 18.Oct.2012, 10:16:10 a.m. de shpeedy »
Ex: 2007 Swift M13A, 2010 SX4 M16A 4x4
Current: (2019 Ignis Allgrip K12C), 2007 Forester 2.0X

Offline Swithin

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 256
« Răspuns #2 : 18.Oct.2012, 10:15:14 a.m. »

Am observat si eu asta in viteza I. La fel facea si un Audi din '86 pe care l-au avut parintii mei la un moment dat.
Grow up.

Offline BXXENL

« Răspuns #3 : 18.Oct.2012, 10:32:37 a.m. »
Se aplica in orice treapta, doar ca se demultiplica prea mult cuplul dupa treapta 3 si tot moare motorul. Evident ECU incearca sa tina in functiune motorul, de aia frana de motor are efect doar pana la 1500-1200 de ture (turatia depinde de mai multi factori, temp lichid de racire, sarcina electrica, etc). Eu in drum spre si de la munca merg sute de metrii pe stradute printre blocuri, la relanti, in a 2-a, pt ca trebuie sa ma tarasc printre damburi de viteza, santuri, gropi, copii, masini maturatori si tot ce se mai gaseste pe stradutele astea mai mici.

Si da, orice masina face asta, dar mai conteaza si de cum e etajata cutia, ce greutate ai in masina, ce roti ai etc. Poti sa pleci de pe loc si sa rulezi incet fara sa accelerezi deloc. Trebuie doar sa ai rabdare si sa patinezi ambreiajul.  Evident ca nu are rost sa faci asta, dar ai putea sa zicem in caz ca ai o piuneza in talpa piciorului drept.
  • SX4 1.5
Alex

Offline NicNic

« Răspuns #4 : 18.Oct.2012, 10:43:14 a.m. »
Ieri mi s-a intamplat un fapt care m-a amuzat, dar pe care caut sa mi-l explic.

Rulam in coloana intr-a II-a (mers continuu, fara opriri) si, la un moment dat, iau piciorul de pe acceleratie, pregatindu-ma sa franez. N-a mai fost cazul, masina din fata si-a continuat mersul. Constat ca si a mea continua sa mearga, fara ca eu sa apas acceleratia. M-am uitat pe ceasuri: turatia 600 rot/ min, viteza 10 km/h. Si am mers asa cateva sute de metri, pana cand situatia din trafic s-a schimbat.

Mai patesc fenomenul asta in marsarier, cand parchez la slujba si intru cu spatele pe o alee vreo 50 m. Merge singura, fara sa apas acceleratia.

Eu banuiesc ca de vina e computerul de bord, care cauta sa "suplineasca" lipsa actiunii soferului si sa mentina masina in miscare.

Vi s-a mai intamplat chestia asta si voua ? E cazul sa ma ingrijorez de ceva?

Este absolut normal ce se intampla. Orice masina (si de tip vechi, cu carburator, si mai noua, cu computer pentru gestionarea combustiei) ar trebui sa se comporte asa.
Inaninte vreme, cand umblam la masini cu carburator, acest mod de functionare era un test pentru a verifica daca reglajul carburatiei este bun. Masina trebuia sa mearga inainte , fara smucituri sau rateuri la motor, cand nu apasam pedala de acceleratie si fiind cuplata intr-o treapta de viteza (chiar nu conta care, dar cu cat era mai mare treapta de viteza, cu atat era mai strict testul).
Mai mult, testam masinile daca puteau pleca lin, fara sa apas acceleratia, ci numai ambreiajul. Acest din urma test arata si o functionare corespunzatoare a ambreiajului, care putea sa faca o cuplare treptata si fara socuri, simultan cu o functionare corecta a motorului.
Ce am scris pana acum e specific motoarelor pe benzina. La cele diesel, senzatia ca masina merge singura e si mai puternica, deoarece motoarele diesel au cuplu mult mai mare la turatia de relanti.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline suzukisx4x4

• Full Member
  • Mesaje postate: 234
« Răspuns #5 : 18.Oct.2012, 10:47:45 a.m. »
Acest din urma test arata si o functionare corespunzatoare a ambreiajului
Nu si a starii de infanare a autoturismului?
"Mi-e teama de ziua in care tehnologia va fi mai importanta ca relatiile interumane. In lume va exista o generatie de idioti. "
Albert Einstein

Offline NicNic

« Răspuns #6 : 18.Oct.2012, 11:13:43 a.m. »
Nu si a starii de infanare a autoturismului?
Nu neaparat. Aici privesti global toate fortele care se opun deplasarii autovehiculului la plecarea de pe loc (de la cele de "infranare", pana la cele inertiale sau de rulare, etc.)
Starea de infranare o verifici mai usor la o viteza de croaziera ceva mai mare, pe drum orizontal, in palier, cand scoti masina din viteza (nu mai conteaza cum merge morotul...) si o lasi sa "curga". Cu cat  reuseste sa isi pastreze viteza de deplasare mai mult timp, cu atat e mai putin "infranata" masina.
  • ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #7 : 18.Oct.2012, 11:19:48 a.m. »
Va multumesc tuturor. M-am linistit.
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline suzukisx4x4

• Full Member
  • Mesaje postate: 234
« Răspuns #8 : 18.Oct.2012, 12:38:25 p.m. »
Starea de infranare o verifici mai usor la o viteza de croaziera ceva mai mare, pe drum orizontal, in palier, cand scoti masina din viteza (nu mai conteaza cum merge morotul...) si o lasi sa "curga".
Cam greu cand nu dispui si de o constanta (mersul motorului la relanti) in tot algoritmul asta. Placutele de frana ori sabotii pot avea presiuni diferite pe disc sau tambur facind infranarea mai mare sau mai mica.
"Mi-e teama de ziua in care tehnologia va fi mai importanta ca relatiile interumane. In lume va exista o generatie de idioti. "
Albert Einstein