Slutări.
Căutînd informații despre căpușe (adică informații reale și nu mizeriile alarmiste și goale de conținut din fițuicile de cancan) am dat de cîteva articole bine documentate pe care m-am gândit să le împărtășesc cu voi. Deși am extras mai jos cîteva chestii esențiale, ele sînt subțirele deci
recomand cu tărie lecturarea integrală a articolelor! Nu ratați nici linkurile recomandate la sfîrșitul fiecărui articol.
Mușcătura de căpușăMușcătura de căpușă - primul ajutorPrevenirea mușcăturii de căpușăRepelente împotriva căpușelorSinoptic:- căpușele NU sînt insecte ci arahnide (ca păianjenii și scorpionii) deci insecticidele și repelentele uzuale pentru insecte NU au efect
- prevenția infestării se poate face cu spray-uri pentru corp (pe bază de DEET) sau pentru haine/echipament (pe bază de permetrin) (!!!deși bine tolerat de mamifere în general,
permetrinul este
foarte toxic pentru
pisici și pești; nu se găsește în România!!!)
- nu toate speciile de căpușe transmit boli la om dar pe teritoriul României trăiesc unele din cele care-o fac; bolile principale sînt:
-
boala Lyme (borelioza) - tratabilă
-
encefalita de căpușă - NU e tratabilă dar poate fi prevenită prin
vaccinare (vaccin care NU se găsește în România)
-
febra hemoragică Crimeea-Congo - („oamenii pot dezvolta de la simptomatologie ușoară până la sindrom hemoragic grav, fatal în 10-40% din cazuri.”)