Autor Subiect: Tot despre jante  (Citit de 32608 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline jante.otel

Re: Tot despre jante
« Răspuns #110 : 13.Mar.2021, 08:43:05 a.m. »
Salut,
In faza de dezvoltare a unei noi jante (stiu despre cele de otel) exista un test numit (de Renault) "desserage test", adica test de verificare a desșurubarii prezoanelor in exploatare.
La testul asta se strang prezoanele la cuplu, se marcheaza pozitia lor (repere punctuale pe janta si pe prezon), se ruleaza masina pe circuit apoi si verifica din nou pozitia prezoanelor fata de marcajele facute la debutul testului si se desșurubeaza masurand din nou cuplul de strangere ramas.
Diferenta intre cele 2 cupluri de strangere trebuie sa fie sub un anume procent - depinde de standarde.
Va spun sigur ca nu exista vaselina sau orice alt lubrifiant in ecuatia asta.
In general vaselina nu prea face casa buna cu elementele de strangere (suruburi si prezoane), ci mai degraba cu filetele pt transmiterea miscarii.
Asa ca... nu cred ca e o idee buna a se pune vaselina pe prezon.
  • S-Cross
jante.otel@yahoo.ro

Tel: 0799354972

The following users thanked this post: toma, Calin sb

Offline MOTANUL

« Răspuns #111 : 13.Mar.2021, 04:14:44 p.m. »
Cred ca noi ne facem prea multe griji. Fie ca strangi corect la 85 Nm - fie pe acolo (90-100) eu cred ca problemele apar la stangeri exagerate. Adica nu se rupe un prezon din grupa 10 de rezistenta ca il strangi cu 90 sau 100 Nm.

Se rupe-gripeaza-rotunjeste fie ca il strange un berbec cu pistolul setat de vit 3 - camioane/dube 200-300 Nm, fie ca il strange din dusmanie tot undeva pe acolo 200-300 Nm.

Sau se desface ca ai uitat sa le strangi  :P :P. Am patit acum 20 de ani la Dacie dar mi-am dat seama ca au inceput sa poceneasca rotile la simpla rulare pe drum  - am oprit, am vazut ca se invart piulitile cu mana si am strans. (spre norocul meu era dacie 1300 fara gaura de centrare). La masinile cu gaura de centrare e mai nasol ca doar daca piulitele sunt apropiate fara sa fie stranse roata sta in butuc si nu face zgomote imediat. Probabil doar la frana sau acceleratie sa faca zgomote.
Suzuki SX4 2011 4x4 GS, Hyundai I30 2017
Porsche clasic 924 fabr 1980
Ex- Seat Leon, BMW 320D, VW Bora, VW Golf IV, Renault 16, etc...

Offline FritzVonSpritz

« Răspuns #112 : 13.Mar.2021, 05:23:07 p.m. »
Cred ca noi ne facem prea multe griji.

Touche Monsieur Pussycat!
  • Suzuki Ignis GL 2018, Ex-Nissan Micra Hatchback 2005
Daca ai o masina, te bucuri de 2 ori: cand o cumperi si cand o vinzi....