Autor Subiect: Oboseala frane (Fading)  (Citit de 1962 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline DarkDac

• Full Member
  • Mesaje postate: 101
  • Gen: Bărbat
Oboseala frane (Fading)
« : 22.Iun.2010, 08:08:54 a.m. »
In urma unei curse cu o Toyota Yaris TS am avut parte de cateva franari foarte violente de la viteze de 170-180km/h pana la 40-50 km/h
Dupa ce am terminat alergatura, am tras pe dreapta dar aveam 150-160km/h. Am constatat ca ramasesem fara frane, adica pedala e elastica, ajunge la podea si masina nu se opreste, se incetineste dar greu. Discurile si placutele miroseau asa ca am plecat iar pe drum sa se raceasca pe drum. Acum am frane chiar mai bune ca inainte, probabil s-a ars stratul de depuneri de pe placute.
Eu de regula folosesc foarte rar frana, merg foarte mult cu frana de motor cat despre franari de la viteze foarte mari in mod succesiv nu am facut des.
Ati mai patit vreunul asa ceva? ati franat succesiv de la viteze de peste 150-160 foarte viloent si ati observat fading?

Offline BXXENL

Re: Oboseala frane (Fading)
« Răspuns #1 : 22.Iun.2010, 09:02:18 a.m. »
E normal ce ti s-a intamplat. Daca vrei sa mai dai ture pe circuit, pregateste-te sa investesti in discuri gaurite si ventilate, placute mai moi, furtune de frana in camasi metalice, si lichid de frana de competitie cu punct de fierbere ridicat.
  • SX4 1.5
Alex

Offline dexter

• Full Member
  • Mesaje postate: 158
« Răspuns #2 : 22.Iun.2010, 01:07:52 p.m. »
Da, am patit si eu asta cu mai multe masini. Colegul BXXENL a sintetizat tot ce trebuie sa stii despre frane de competitie. Eu de exemplu mi-am comandat discuri Brembo Max,cu canale si martor de uzura,protejate anticoroziune,dar asta doar pt. a avea frane eficiente la mersul obisnuit prin oras si pe autostrada,nu pentru liniute,curse s.a.m.d. Oricum franele de fabrica ,uneori,chiar si in traficul obisnuit in Bucuresti pot suferi "Fading" :(
Cand cumpar un obiect,intai il repar, apoi il folosesc

Offline BXXENL

« Răspuns #3 : 23.Iun.2010, 08:58:15 a.m. »
In trafic e important sa nu stai cu piciorul pe frana daca nu e nevoie (adica nu e panta). Pt ca daca discurile sunt incinse, si placutele lipite de discuri, vor transfera caldura in lichid si acesta va fierbe.

Lichidul de frana absoarbe umezeala in timp, deci cu cat e mai vechi cu atat va fierbe mai repede. La fel si cand veniti acasa dupa o tura zdravana, si discurile sunt incinse, nu trageti frana de mana, lasati masina in viteza. Altfel discurile se pot raci inegal si ovaliza.

Eu asta iarna am venit acasa din bucuresti, noaptea, printre trafic si gropi, muuulte frane, parcat masina si am tras frana de mana. O saptamana mai tarziu cand am vrut sa ma intorc in bucuresti cu masina, misc-o daca poti. Se sudasera placutele pe discuri. Iti dai seama ca mi-o fi fiert si lichidu, dar eu o saptamana n-am miscat-o, asa ca n-am simtit. Dar daca plecam dupa jumatate de ora de ex cu ea, nu as fi avut nici un pic de frana. Ce senzatie ar fi fost...
  • SX4 1.5
Alex

Offline DarkDac

• Full Member
  • Mesaje postate: 101
« Răspuns #4 : 23.Iun.2010, 06:10:37 p.m. »
eu de regula nu folosesc frana decat exceptional, merg foarte mult cu frana de motor ca sa mai economisesc si ceva carburant
merci de sfaturi
imi mai zicea un prieten ca e posibil sa am canale pe discuri si cand se incinta se dilata si nu mai pupa canalele de pe placutele de frana cu discurile
oricum..o sa studiez problema