Autor Subiect: Invățământul universitar de stat - gratuit sau nu?  (Citit de 1487 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline toma

Re: Invățământul universitar de stat - gratuit sau nu?
« Răspuns #10 : 29.Nov.2018, 01:35:12 p.m. »
Toate explicatiile pe care le-ai scris sunt cat se poate de valide, si e clar ca vin din partea cuiva familiarizat indeaproape cu sistemul. Sondajul (si discutia) are totusi ca scop principal punctul 5 din expunerea ta, restul putand fi folosite in a argumenta alegerea.

Varianta enuntata de tine (si folosita in prezent) eu nu o inteleg. Esti prea prost sa faci facultate gratis dar iti oferim alternativa sa o faci totusi la stat cu bani in loc sa o faci la privat cu bani? De ce nu sunt toate locurile finantate de la buget daca exista cerere?

In varianta asta, cel care a platit facultatea poate profesa unde doreste (costul platit de el acopera integral cheltuiala educationala) sau are si el de platit dar mai putin decat cel care a fost pe un loc subventionat de stat?

• Suzuki Vitara 2015 Allgrip diesel
Omul este singurul animal care roșește, ori ar fi potrivit să o facă - Mark Twain

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Re: Invățământul universitar de stat - gratuit sau nu?
« Răspuns #11 : 29.Nov.2018, 01:43:11 p.m. »
Varianta combinata se aplica (si) la inginerie, unde nu (prea) sunt facultati private. Ideea este ca omul vrea neaparat sa faca Automatica sau Electronica si se crede (sau parintii lui il cred) mai putin competitiv sa concureze pe 600 locuri. Atunci plateste si candideaza pe 45 sau pe 160 locuri cu plata, unde da de asemenea concurs. De aia ziceam ca nu la toate facultatile se ocupa locurile cu plata, ci numai la cateva, unde exista cerere.
Numarul total de locuri de la buget este repartizat fiecarei universitati de catre minister. In interior acesta este defalcat pe facultati. Acele facultati mai cautate scot si locuri cu taxa.
Din ce-am auzit, la ASE ponderea locurilor cu plata este cu mult mai mare. 
  • SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice