Autor Subiect: Consum ulei exagerat  (Citit de 3578 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline nickhope

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 10
  • Gen: Bărbat
    • Singeorz Bai
Consum ulei exagerat
« : 16.Feb.2021, 12:33:15 a.m. »
Buna seara,

Am un GV 1.9 DDIS din 2007. A fost adus din Germania acum 3 ani si jumatate si avea la bord 167.000 km. Acum a trecut de curand de 200.000 km. Pana acum nu am avut probleme  cu ea, dar acum constat ca are ceva consum de ulei. Cand i-am facut prima revizie dupa ce am cumparat-o, mecanicul i-a pus ulei Mobil 5W 40 si de atunci pana anul trecut am folosit acelasi ulei, schimbat cam la 10.000 km. Intre doua schimburi completam cam 1 - 1.5 l ulei. Anul trecut am vazut pe niste site-uri de specialitate ca ar fi mai indicat pentru aceasta masina un ulei 5W 30, asa ca la ultimul schimb am pus Mobil 5W 30 ESP. De atunci am completat cam 4 l si ma apropii de 10.000 km. Mentionez ca nu se vad urme de ulei pe jos si motorul nu scoate fum de nici un fel. In vara cand i-am facut ITP-ul chiar am fost atent la esapament (si astia tureaza in draci motorul ...) si n-am vazut fum deloc. Chiar m-am bucurat sa constat asta. Oare ar trebui sa trec inapoi pe 5W 40 ? Sau ar trebui sa folosesc ulei de la alta firma ? Voi ce folositi in general ? Multumesc.
  • Suzuki Grand Vitara

Offline boga81

Re: Consum ulei exagerat
« Răspuns #1 : 16.Feb.2021, 07:26:46 a.m. »
Buna intrebare. Tocmai ce si-a luat o prietena GV si nu stim ce ulei ii trebuie (234000 km). Manualul e in germana...

Trimis de pe al meu SM-G977B folosind Tapatalk

• Duster 1.5 Blue dCi 4x4 SL Orange, chill as f*ck / ex SX4 1.6 4x4 Navi a.k.a. Suzuka - MAD Springs Lift-Kit, K&N Filter, powered by obdtunig: Life begins at 4.000 rpm

Offline ntire2000

« Răspuns #2 : 16.Feb.2021, 09:19:06 a.m. »
Mobil 5W 30 ESP. De atunci am completat cam 4 l si ma apropii de 10.000 km.

Uleiul asta îl pui când e fata mare.
La 200k de km trebuie sa te uiti la vâscozitate, altfel îl bea de rupe.
Mai ales ca neamtul cred ca n-a fost curios sa faca reviziile decât la fix si nici nu s-a uitat la un ulei mai bun decât cel recomandat de producator.
Eu ti-as recomanda un ulei mai vâscos.

Ca si comparatie, uita-te la vâscozitatile dintre ceea ce ai pus tu în motor si uleiul asta.
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

Offline NicNic

« Răspuns #3 : 16.Feb.2021, 01:06:59 p.m. »
Buna intrebare. Tocmai ce si-a luat o prietena GV si nu stim ce ulei ii trebuie (234000 km). Manualul e in germana...

Trimis de pe al meu SM-G977B folosind Tapatalk

Avand in vedere ca este un motor Renault, cu rulaj mare,  as merge pe un Ulei ELF 5W40.

• ex-Suzuki SX4 Navi silky silver metallic = ex-SUVI
Desteapta-te romane!
Traiasca capra vecinului!

Offline puiut

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 47
    • bucuresti
« Răspuns #4 : 17.Feb.2021, 01:39:49 a.m. »
La mine dupa 1000-1500km de la reconditionarea turbinei a inceput sa "consume" ulei. Cam 1l la 1000 km. Am gasit urme de ulei sub filtrul de aer, dar erau de cand a cazut turbo, iar mecanicul desi initial a spus ca a  spalat tot, de fapt acolo nu s-a uitat. Acum am vazut urme de ulei sub intercooler, la iesire. Mecanicul a spus ca ar fi spalat intercooler. Am desfacut valva pcv si este intreaga. Uleiul pus initial de mecanic este castrol magnatec A3/B4 5w 30 , dupa ce a inceput sa "consume" sfatuit de acelasi mecanic am completat cu 5w40 si tot "consuma". Vreau sa il schimb cat de curand, nu sta bine la cenuse si poate infunda dpf.
Atasat am pus ce scrie in manual referitor la ulei motor.
  • gv 2006 1.9 ddis

Offline nickhope

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 10
    • Singeorz Bai
« Răspuns #5 : 04.Iul.2021, 03:47:27 p.m. »
Va salut,
Am postat de ceva vreme aici https://www.suzuki-club.ro/forum/index.php?topic=10839.msg318209#msg318209 in legatura cu consumul exagerat de ulei pe care il avea masina mea (Grand Vitara 1.9 DDIS din 2007). Intre timp am schimbat uleiul folosit cu Motul 8100 X-clean, 5W40. De la schimbul de ulei am rulat cca 6500 km si am completat deja 6 l de ulei ... Nu apare nici o pata de ulei pe dedesubt, pe sasiu sau pe jos. Motorul nu scoate fum deloc. Ieri i-am facut ITP-ul si a iesit perfect. Am stat in spatele masinii cand a masurat gazele si a turat motorul ca lumea, dar n-am vazut pic de fum. Ceea ce pot spune ca am observat in ultimul an este ca a crescut treptat consumul de carburant, fiind acum cu cca 1.5 l/100 km mai mare decat acum un an. Motorul trage bine, are putere, tasneste bine, doar ca consuma ulei ...
Am avut o discutie cu mecanicul meu si acesta spunea ca singura explicatie ar fi turbo defect si ca ar trebui reconditionat. Intrebarea mea este: daca uleiul se scurge in turbo n-ar ajunge in motor, acolo unde ar fi ars si ar genera gaze si fum ? Ori eu n-am nici gaze nici fum la esapament... Ar putea fi alta problema sau, intr-adevar trebuie reconditionat turbo ? Exista vre-un mod de a verifica daca turbo e dus ? Multumesc.
  • Suzuki Grand Vitara

Offline remarque

« Răspuns #6 : 10.Iul.2021, 05:50:06 p.m. »
Turbina are lagărele lubrifiate cu ulei, ulei ce are un rol esențial și în răcirea ei. Pe scurt uleiul ce intră în turbina defectă poate scăpa în admisie și/sau în evacuare. Dacă testul de emisii a ieșit bine e posibil să-l arunce în admisie. Dacă ar fi ajuns în evacuarea încinsă e improbabil să nu-l simtă testerul, în admisie îl consumă motorul.ce mănâncă motorină cu "aditiv" de ulei. Verifică valva PCV și circuitul de admisie, furtunele intercooler și la cât ulei consumă de ce nu și filtrul de aer care deși e cel mai departe de turbină e cel mai ușor de verificat. Toate ar trebui să fie năclăite cu ulei. Dacă în carcasa filtrului de aer găsești ulei e probabil ca acesta să fi venit dinspre turbină pe sensul invers al fluxului de aer. În acest caz ar trebui recondiționtă/schimbată turbina.

Knock! knock! knock! Cine bate? Rod knock!
La Suzuki RO un defect major în garanție ți-l rezolvi pe banii tăi! Până îi acționezi în instanță pentru recuperarea prejudiciilor...
New Vitara 1.6 VVT MT Passion Allgrip

The following users thanked this post: ntire2000

Offline ntire2000

« Răspuns #7 : 10.Iul.2021, 11:21:37 p.m. »
O sa curga ofertele de angajare ca mecanic auto pentru tine.
Unii din reprezentante n-au atâta habar despre motoare.  :-))
  • スズキ ビターラ
Κατά τον δαίμονα εαυτού

The following users thanked this post: remarque

Offline D.Claudiu

• Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 1
    • Alba
« Răspuns #8 : 19.Dec.2021, 12:42:52 p.m. »
In manual iti da 3 variante de ulei iar una dintre ele  e recomandata ca fiind cea mai buna pt. acel motor  si-ti spune clar ca uleiul trebuie sa fie din clasa de calitate ACEA C3 respectiv C4 (pt. modele mai noi , euro V). In prezent folosesc ELF Evolution Full-Tech FE 5W30 dar voi trece pe MOTUL Specific 0720 5W30   (pt. motor 1.9 DDiS)
  • Grand Vitara 1.9DDiS 2014

Offline mhy

« Răspuns #9 : 06.Feb.2022, 01:53:04 a.m. »
Buna seara,

. De atunci am completat cam 4 l si ma apropii de 10.000 km. Mentionez ca nu se vad urme de ulei pe jos si motorul nu scoate fum de nici un fel. In vara cand i-am facut ITP-ul chiar am fost atent la esapament (si astia tureaza in draci motorul ...) si n-am vazut fum deloc. Chiar m-am bucurat sa constat asta. Oare ar trebui sa trec inapoi pe 5W 40 ? Sau ar trebui sa folosesc ulei de la alta firma ? Voi ce folositi in general ? Multumesc.

Parerea mea personala este ca arhaicul 1.9 dci nu e motor de 5w30. La consumul asta de ulei urmeaza fara dubii problemele cu dpf.

Cateva piste de cercetat pt consumul mare de ulei:
1. primo: faci obligatoriu un test de compresie ca sa stii daca mai are rost sau nu...  :D
2. ulei in admisie  - turbo dus, joc mare la ax.  se repara/schimba turbina
                           - turbo  fara joc la ax, dar cu ulei in admisie: scurgere ulei din turbo in baie obturata , dpf colmatat (contrapresiune etc ), valva pcv defecta, epurator infundat sau scurgerea de la epurator la baia de ulei obturata (o teava cam ingusta, care mai face si un unghi de vreo 90 grade in baie)
3. ceva uzura pe la ghidurile supapelor.
  • Grand Vitara 1.9 dci 2010

The following users thanked this post: toma