Autor Subiect: Blocare saboti frana  (Citit de 7949 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Mesaje postate: 14537
  • Gen: Bărbat
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
Blocare saboti frana
« : 16.Apr.2012, 08:58:57 p.m. »
Azi, incercand sa ies din parcare (unde masina a stationat de ieri pe vreme ploioasa), nu am reusit in niciun fel. Masina se ridica pa rotile din spate, ca un armasar. Fiind in garantie, am chemat Asistenta Suzuki, care mi-a trimis un meserias care, cu ajutorul unui ciocan, mi-a deblocat sabotii. La intrebarea mea, mi-a zis ca sabotii s-au blocat din cauza umiditatii excesive.

A mai patit cineva asa ceva ?

• SX4 by Giugiaro
It's nice to be Important, but it's more important to be Nice

Offline Laurentiu

Re: Blocare saboti frana
« Răspuns #1 : 16.Apr.2012, 09:21:34 p.m. »
...sabotii s-au blocat din cauza umiditatii excesive.
Ai avut frina de mina trasa puternic ?

Eu unul, chiar daca sint din Iasi, nu cred in explicatia mecanicului bucurestean. Eu as spune sa dai o tura la service si sa-ti verifice sistemul automat de reglare a distantei dintre saboti si tamburi.

Nu stiu precis dar banuiesc ca este de la "lama" 12-13 deplasata de la locul ei ce tine distantat sabotul fata de cel spate.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).
S-auzim numai de bine oriunde ne-am afla!

Offline rexkrokiDAU

« Răspuns #2 : 16.Apr.2012, 09:21:44 p.m. »
De cateva ori in decursul timpului am mai patit si eu ca dupa ce a stat mai mult masina intr-un loc sa plece putin mai greu de pe loc si sa se auda o mica pocnitura din directia rotilor. Dar nu mi-am facut griji, m-am gandit ca s-au blocat tamburii.

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #3 : 16.Apr.2012, 09:33:22 p.m. »
@Laurentiu, mecanicul era slatinean, de la asistenta Dacia. Iar de blocat s-au blocat amandoi, nu numai unul. Si da, ma voi duce la service, chiar daca el mi-a zis ca nu e cazul.

@rexkrokiDAU: nu trag de obicei tare frana de mana. Mai uit uneori si plec cu ea trasa, iar masina o ia din loc. Acum parca era batuta in cuie de asfalt.
  • SX4 by Giugiaro

Offline Laurentiu

« Răspuns #4 : 16.Apr.2012, 09:39:04 p.m. »
...de blocat s-au blocat amandoi, nu numai unul.
Daca ai avut frina de ajutor trasa, e posibil ca arcul de rapel al cablului frinei de mina sa fi ramas intepenit ori cablul blocat in manta.
  • Suzuki SX4
Un mare adevar: este foarte periculos sa dai puteri nelimitate unor minti limitate (Nikola Tesla).

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #5 : 16.Apr.2012, 09:56:35 p.m. »
Nu imi dau seama. Cablul si maneta s-au comportat normal, in sensul ca le-am actionat de mai multe ori, ca de obicei, dar nu s-a intamplat nimic. Senzorul din bord s-a aprins de fiecare data.
  • SX4 by Giugiaro

Offline Laurentiu

« Răspuns #6 : 16.Apr.2012, 10:00:27 p.m. »
Senzorul din bord s-a aprins de fiecare data.
Senzorul (intrerupatorul) e la baza manetei frinei de ajutor (in cabina) si va functiona atit timp cit maneta va fi ridicata sau coborita. Blocajul s-a petrecut in exterior (cablu + tamburi).
  • Suzuki SX4

Offline Kingy

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 344
« Răspuns #7 : 16.Apr.2012, 10:46:14 p.m. »
Pfff, ce presupuneri faceti.
Pe pariu ca din cauza umezelii i s-au blocat sabotii pe tamburi?

Se intampla si la franele disc la fel daca speli masina, o bagi in garaj (tragi frana de mana) si pleci abia peste cateva zile cu ea...

Gabi, cand mai patesti asa, incerci sa pleci in fata, apoi inapoi, iar in fata, iar inapoi, pana isi dau drumul garniturile de franare (ferodourile in limbaj popular) de pe tamburi.
De obicei, cand tragi frana de mana, sa nu o tragi foarte puternic. Doar cat sa tina masina ferm pe loc.

Fenomenul asta se mai intampla iarna la unele masini cand apa de pe sosea sare pe cablurile de actionare si peste noapte, ingheata. Atunci se simte clar cum cablul nu se misca si bineinteles ca tine si franele blocate.
Asa ca in sezonul rece, e de preferat sa nu trageti frana de mana puternic sau daca se poate si se intalneste situatia climatica de mai sus, deloc.

Offline gabineg

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Suzuki SX4 GLX 4WD
    • Bucuresti
« Răspuns #8 : 17.Apr.2012, 08:38:24 a.m. »
Da, a fost umezeala mare duminica dimineata. Din pacate, parcarea era oblic in fata la bordura si nu am putut sa plec inainte. Cred ca nici daca eram parcat paralel cu bordura (cu masina in fata si in spate) nu aveam curaj sa fortez, sa nu lovesc pe vreuna. Repet, blocajul a fost ferm si imi dadea impresia ca "rup" masina sau macar ambreiajul daca fortez.
  • SX4 by Giugiaro

Offline Kingy

• Sr. Member
  • Mesaje postate: 344
« Răspuns #9 : 17.Apr.2012, 08:54:54 a.m. »
Stiu care e situatia. Vezi ca atunci cand cedeaza nu pleaca masina de nebuna.

Mie mi se intampla la o masina de aproape 300cai (frumoshi :P ) si e in garaj parcata la 10cm de diverse obstacole si pana acum nu am ciocanit-o.
Dar m-am invatat si las frana de mana trasa mai lejer si nu e problema, nu se mai lipesc asa rau.

Parerea mea e ca mersul la service e... degeaba.